Polderblues.be

Leven, wonen en werken in het Waasland



 


De meeste forten en schansen ontstonden tijdens de belegeringen van de stad Antwerpen in 1576 en 1584-85, alsook rond de periode der veroveringen van de stad Hulst in 1591 door Prins Maurits van Nassau, in 1596 door Aartshertog Albrecht en in 1645 door Prins Frederik van Nassau. De interessantste perioden zijn de belegering van Antwerpen in 1584-85, met het graven van de Parmavaart, en het aanleggen van de Linie in 1702.

Gebouw met prachtig uitzicht op de Schelde
Strategische plaats waar men de Torpedo's kon afvuren

Inkom van de haven van Sint Marie
Algemeen zicht van de haven
Pplaats naarFFort St Philipe waar de Farnésebrug lag

 

Prachtige omgeving aan Fort Sint Marie

 


Sint Marie

Dit fort werd in 1584 in opdracht van Parma op het grondgebied Melsele, ten zuiden van Kallo, gebouwd door de veldheer markies van Roubaix. Het maakte met het fort St-Philips (op de rechteroever van de Schelde) integraal deel uit van Parma's vlotbrug over de Schelde. Na de afbraak van de brug in 1585, toen Antwerpen in het bezit was van Parma, bleef het fort St-Marie bestaan. Volgens de parochierekening van Hans Goeman, ontvanger te St-Niklaas, werd op 24 april 1590 een som van 25 schelling betaald voor het verrichten van wachtdiensten op het fort St-Marie.
Op 29 april 1606 besteedden hoogbaljuw en hoofdschepenen van het Land van Waas 16 schelling 10 gmeten voor herstellingswerken aan het fort St-Marie.
In 1865 werd er een nieuw fort St-Marie gebouwd in de Belgische fortengordel, die door generaal Brialmont rond Antwerpen werd aangelegd. In 1961 werd dit fort volledig tot basis van de Belgische zeemacht omgeschapen.
Het is een kazerne met kapel geworden ( 86 ). Op de stafkaart, gemaakt in 1863, en herzien in 1934, kaartblad Beveren-Waas, staat het grondplan van het fort St-Marie in zijn huidige vorm.
Het is 6 maal groter dan het oude fort dat volledig afgebroken werd.
Marcelijn De Wulf
Koninklijke Oudheidkundige Kring Waasland 1977


Fort St-Marie richting Kallo
Koeien in de wei omgeving Fort
Landschap aan het Fort

De kaai en aanlegsteiger Fort

 

Achterzijde van het Fort
Het Lang-einde van de Defentiedijk aan het Fort